lecimy
Lukas:
Qulka zapraszam

Jednak najpierw opanuję całki nieoznaczone, oznaczone
18 lut 17:51
Dziadek Mróz:
Dawej
18 lut 18:31
Lukas:
Na razie nie mam problemów, jak coś to będę wstawiał. Ale nie chcę gotowca z tego programu
solver
18 lut 18:33
Qulka: Będę podglądać, w pełni dyspozycyjna będę po 22giej
18 lut 19:14
Lukas:
| | lnx−2 | | 1 | |
∫ |
| dx chciałem podstawienie t=lnx dt= |
| dx |
| | x | | x | |
| | ln | | 2 | | lnx | | 1 | |
∫( |
| − |
| )dx=∫ |
| −2 |
| )dx i teraz nie wiem |
| | x | | x | | x | | x | |
18 lut 22:15
Qulka: rozbić na dwie oddzielne całki .. całka z sumy jest sumą całek
18 lut 22:41
Dziadek Mróz:
| | t2 | | ln2(x) | |
... = ∫t − 2dt = ∫tdt − 2∫dt = |
| − 2t + C = |
| − 2ln(x) + C |
| | 2 | | 2 | |
18 lut 22:45
Qulka: a chciałam go pomęczyć
18 lut 22:48
Lukas:
Pisałem, że nie chcę gotowców !
18 lut 22:51
Lukas:
∫0dx ? Jak takie coś rozważać ?
18 lut 22:51
Qulka: na upartego że stała powstaje
18 lut 22:52
Lukas:
=C ?
18 lut 22:54
Qulka: niom

bo pochodna ze stałej jest zero więc całka z zera to stała
18 lut 22:56
Lukas:
I tak jeszcze tej całki wyżej nie zrozumiałem.
18 lut 23:00
Dziadek Mróz:
Lukas ja gotowców z tej strony już nie robię bo już sobie całki przypomniałem
18 lut 23:02
Qulka: który moment?
18 lut 23:04
Lukas:
ten rozpisania na dwie całki
tego pierwszego składnika nie rozumiem
18 lut 23:05
Qulka: bo
| lnx | |
| dx = lnx •1/x dx i jak sam napisałeś to t•dt |
| x | |
18 lut 23:07
Lukas: ok dziękuję, jadę dalej z tematem jeszcze 200 całek do jutra do południa i mogę robić oznaczone
a potem wielokrotne

ahh jeszcze fizyka w plecy
18 lut 23:12
Qulka: no to szybki tryb

może ja też się tak szybko za algorytmy wezmę
18 lut 23:14
Lukas:
t=ax+b
dt=adx
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dxt= |
| ln|t|+C= |
| ln|ax+b|+C ? |
| a | | t | | a | | a | |
18 lut 23:15
Lukas:
Jaki mam wybór od 25 stycznia zaczyna się semestr już mam deficyt za fizykę której nie miałem,
nie mogę pozowlić sobie na oblanie analizy 2

na uniwerku miałem 5
18 lut 23:16
Qulka: to już trwa czy piszesz o lutym

no staraj się staraj

jak miałeś 5 to łatwo będzie
18 lut 23:18
Lukas:
25 lutego jest nowy semestr mam jeszcze tydzień, będę siedział dzień i noc ale nie dam się
uwalić
18 lut 23:21
Qulka: ja zaczynam dopiero w marcu

mam czas
18 lut 23:21
Lukas:
robię dalej, jak się zatnę to wstawiam na forum
18 lut 23:23
Qulka: oki czekam w pogotowiu
18 lut 23:24
Lukas:
| | 3x+1 | | 3 | | 2,5 | | 3 | | 5 | | dx | |
∫ |
| dx=∫( |
| + |
| )dx= |
| ∫dx+ |
| ∫ |
| ? dobrze to rozbijam |
| | 2x−1 | | 2 | | 2x−1 | | 2 | | 2 | | 2x−1 | |
?
jak coś to szybko się ucze
18 lut 23:31
Qulka: tak
18 lut 23:35
19 lut 00:07
Qulka: jaka ładna

wzory skróconego mnożenia nie pomagają?
19 lut 00:08
Lukas:
| | x−1 | | 2 | |
∫( |
| )2dx=∫U({x+1−2}{x+1})2=∫(1− |
| )2dx |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 4 | | 4 | |
=∫(1− |
| + |
| )dx ok poradzę sobie |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
19 lut 00:10
Qulka: no to dopisywanie tego czego brakuje żeby była ładna i odejmowanie tegoż ;>
czyli najpierw że góra to to x
2+2x+1 − 4x potem że to 2* (2x+2−2) i potem samo −4
19 lut 00:12
Qulka: to ok
19 lut 00:14
Lukas:
Tym dopisaniem coś nie wychodzi bo
| x2−2x+1 | | x2+2x+1−4x−2 | | 4x−2 | |
| = |
| =1− |
| |
| x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
19 lut 00:15
Qulka: 2 miałeś wyciągnąć przed całkę ..ale to Twoje ze wzorów było równie szybkie i skuteczne
19 lut 00:21
Qulka: | | 2x+2−2 | | 2x+2 | | 4 | |
1− 2* |
| = 1− 2* |
| − |
| |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
a 2x+2 jest pochodną mianownika
19 lut 00:23
Lukas:
t=x
2+2x+1
dt=2x+2
| | x−0,5 | | 0,5*2(x−0,5)+2−2 | | 2x−1+2−2 | |
4∫ |
| =4∫ |
| =2∫ |
| dx |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
| | 2x+2 | | dx | |
=2∫ |
| dx−3∫ |
| |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
Jak źle to nie wiem
19 lut 00:25
Qulka: po co 4 wyciągać jak trzeba zostawić 2x ..przed całkę trzeba było 2 wyciągnąć
19 lut 00:31
Qulka: tak to sobie naplątałeś tylko

i ta dwójka dotyczyła całości więc 6 przed drugą
| | 4x−2 | | 4x+4−6 | | 4x+4 | | 6 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
| | 2x+2 | | 1 | |
=2∫ |
| dx − 6∫ |
| dx |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
19 lut 00:35
Lukas:
ok, dziękuję
19 lut 00:42
Lukas:
a np jak rozłożyć na ułamik proste jeśli mam
| 5x+2 | | A | | B | |
| = |
| + |
| ale to nie bardzo bo jak dam x=−1 to i a i b mi |
| x2+2x+1 | | x+1 | | (x+1)2 | |
wyzeruję
19 lut 00:48
Qulka: jak masz w mianowniku kwadrat to w liczniku będzie Bx+C
19 lut 00:50
Qulka: zawsze w liczniku największy wykładnik o 1 mniejszy niż w mianowniku
19 lut 00:51
Saris: to nie podstawiaj tylko układ równań zbuduj.
19 lut 00:53
Lukas: ok
19 lut 01:00
Lukas:
zrobiłem 50 całek idę spać, dobranoc
19 lut 01:24
Qulka: słodkich snów
19 lut 01:29
Lukas:
i dziękuję za pomoc !
19 lut 01:32
Qulka: nie ma sprawy..zdolny jesteś mało pytań miałeś
19 lut 01:34
Lukas:
Mało dziś zrobiłem, dziś po 6 znowu startuję bo nadrobić trzeba
19 lut 01:35
Qulka: pewnie koło 9tej będę chyba ze się wcześniej obudzę
19 lut 01:43
jakubs: Qulka masz chwilkę na zespolone ?
19 lut 01:44
Qulka: jeśli dam radę

w zespolonych to już całkiem zeszłam do podstaw
19 lut 01:49
19 lut 01:53
jakubs: z=x+iy
(x−1)(x+1)=0
x=1 ⋁x=−1
Coś takiego ?
19 lut 01:54
Qulka: a nie trzeba przypadkiem usunąć i z mianownika
19 lut 01:56
jakubs: Szczerze ?
To zrobiłem to bo "tak mi się wydawało", choć konkretnego uzasadnienia nie mam.
19 lut 02:03
jakubs: Ale chyba masz rację.Tylko jak to zrobić ?
19 lut 02:06
Qulka: pomnożyć górę i dół przez (x+1)−iy
19 lut 02:12
jakubs: | (x+iy−1)2 | | x2+2ixy−2 x−y2−2iy+1 | |
| = |
| = |
| (x+iy+1)*(x+iy−1) | | x2+2 x+y2+1 | |
| | x2−y2−2x+1 | | 2x−2y | |
|
| + i |
| |
| | x2+2 x+y2+1 | | x2+2 x+y2+1 | |
Coś takiego ?
19 lut 02:16
Qulka: czemu na górze kwadrat

przecież to zupełnie inne liczby były
19 lut 02:18
Qulka: przed yi zmieniasz znak ..przyjrzyj się co ja napisaałam
19 lut 02:18
jakubs: ajjj przepraszam

Po wymnożeniu:
| x2+y2+2iy−1 | | x2+y2−1 | | 2y | |
| = |
| +i |
| |
| x2+2 x+y2+1 | | x2+2 x+y2+1 | | x2+2 x+y2+1 | |
19 lut 02:22
Qulka: teraz dobrze
19 lut 02:32
Qulka: no i wyjdzie co trzeba
19 lut 02:33
jakubs: Co dalej ?
19 lut 02:35
Qulka: no i teraz ta część rzeczywista ma być równa zero
19 lut 02:36
jakubs: x2+y2−1 =0
To będzie równanie okręgu o środku (0,0) i promieniu 1.
19 lut 02:36
Qulka: też
a w zespolonych będzie
x2+y2 = 1
|z|=1
bo |z| = x2 + y2
19 lut 02:46
Qulka: skoro przyjąłeś że z = x+iy
19 lut 02:46
Qulka: jakbyś napisał a+bi nie miałbyś skojarzeń z układem współrzędnych

chociaż geometrycznie
tak należy kojarzyć zespolone
19 lut 02:47
jakubs: No takk, jaki ja głupi jestem, zastanawiałem się co ma do tego wszystkiego okrąg

Dziękuję

!
19 lut 02:48
Saris: ale to ładnie widać na wykresie. Ten wektor wodzący |z|, którego końcem są liczby z "rozpina"
okrąg przechodząc przez cały układ składający się właśnie z takich liczb zespolonych.
19 lut 02:51
jakubs: Ja tego nie widzę
19 lut 02:58
19 lut 03:01
jakubs: Ok oglądam
19 lut 03:03
19 lut 03:14
jakubs: Fajne
19 lut 03:19
jakubs: Ta druga część wymaga niezłej wyobraźni, której mi brak, ale oglądnę do końca bo ciekawe jest.
19 lut 03:28
Qulka: chwilowo ta pierwsza żeby zrozumieć była potrzebna
19 lut 03:29
jakubs: Pierwsza była przyjemna zrozumiałem wszystko, na początku drugiej to nie wiedziałem co się
dzieje, dalej przy fraktalach już było lepiej
19 lut 03:34
jakubs: Uciekam spać, bo oczy mi się zamykają, dziękuję za pomoc i filmiki.
Dobranoc
19 lut 03:35
Qulka: słodkich snów
19 lut 03:40
jankes: po kij sie uczycie i tak nie znajdziecie pracy a jak już znajdziecie to za 3999 brutto pln a co
to jest nie ma to jak być obywatelem stanów
19 lut 10:43
Dziadek Mróz:
@jankes, tyle co napisałeś to ja zarabiam w 3/4 miesiąca. Informatyk pozdrawia
19 lut 11:15
Qulka: uczę się po to by mieć możliwość wyboru

a tyle zarabiam pracując 4 dni w miesiącu
19 lut 12:00
jakubs: jankes wracaj na zmywak.
19 lut 13:55
jankes: oj zapiekło co zazdroscicie ale to typowe dla was wspaniały naród polacy pozdrawiam was hej
19 lut 14:00
jankes: no może dla was to jest prestiż zarabiać 4000 zł macie poczucie że jesteście "KIMŚ" ale w
ameryce taką pensje w przeliczeniu dostają meksykanie którzy są ograniczeni i są
wykorzystywani więc można was porównać do meksykanów pozdrawiam
19 lut 14:03
jakubs: Tak tak, wiem nigdy w życiu nie osiągniemy tego co Ty, tych spaniałych zarobków

. Ja
mogę w przyszłości zarabiać nawet 5000zł, żebym się tylko mógł utrzymać i realizować marzenia,
a nie siedzieć w obcym kraju(hamburgerów) i zbierać pieniążki do skarbonki. Teraz już idź na
śniadanie do fast−foodu i nie wypisuj głupot.
19 lut 14:05
Lukas:
jankes a potem się obudziłeś i to był tylko sen ? Pewnie jesteś w HAMERYCE i robisz tam jako
MUDŻYN !
19 lut 14:07
jankes: teraz jestem na wakacjach w polsce i troche mi was żal jak zboczyłem jak żyją ludzie w polsce
kraków naprzyklad
19 lut 14:08
jakubs: Wracaj do hamburgerów, albo do szkoły, bo pisać nie potrafisz.
19 lut 14:11
jankes: sory że jestem taki biedny ale ciezko jest pisac na S5 w rekawiczkach jadac tramwajem
19 lut 14:12
Lukas:
Sorry piszemy przez dwa r

widać jak w tej HAMERYCE mieszkasz

ale dobrej bajki nam mówisz
19 lut 14:16
jankes: Qulka a czym sie zajmujesz ? bo mam wrazenie ze po tych 4 dniach tyłek Cie musi boleć
niemilosiernie
19 lut 14:16
jankes: Lukas jestes za cienki bys wyjechal za granice nie masz jaj
19 lut 14:20
Lukas:
A po co mam wyjeżdżać jak w PL mi dobrze ?

Ty widocznie byłeś nieudacznikiem w PL i dlatego
pojechałeś do HAMERYKI i jesteś jeszcze większym nieudacznikiem

AMEN
19 lut 14:25
jankes: gnij tam i zyj w kraju który nie ma przed sobą żadnej przyszłości oraz w którym już nic nie ma
polskiego i wmawiaj sobie ze ci dobrze
19 lut 14:28
Qulka: A wyobraź sobie że można za uczenie matematyki dostawac ponad 100zł za godzinę
19 lut 15:15
jankes:
19 lut 15:24
Dziadek Mróz:
Ja zarabiam na korkach z matematyki, informatyki i chemii podstawowej oraz na zleceniach od
klientów. Miesięczny obrót gotówki około 10k, po odliczeniu podatków i towarów wychodzi około
5k na miesiąc czystego zysku
19 lut 16:52
Lukas:
| | 2x+1 | | dx | |
∫{4x+3}{x2+x+2}dx=2(∫ |
| +∫ |
| ) ? |
| | x2+x+2 | | x2+x+2 | |
19 lut 17:02
Qulka: Bez zawiasy, da dwójka tylko do pierwszej całki
19 lut 17:26
Qulka: Bez nawiasu miało być. Telefon zmienia dziwnie
19 lut 17:28
Lukas:
Ale to bez sensu wyłączam dwójkę ale rozbijam całkę więć tyczy się całej całki a nie tylko
pierwszej
19 lut 17:34
Qulka: Rozbiles na 4x+2 + 1 a potem 2(2x+1) + 1 więc tylko z pierwszej
19 lut 17:40
Lukas:
hmm
19 lut 18:22
Qulka: Nad czym dumasz
19 lut 18:49
Lukas:
nad tą całką bo miałem przykład gdzię i inaczej się robiła razy nawias, zaraz poszukam
19 lut 18:55
Lukas:
∫I{5x+11}{−3x2−2x−1}dx
19 lut 19:06
19 lut 19:06
Dawid: Za pewne mianownik przedstawić w postaci iloczynowej
19 lut 19:11
Qulka: O wlaśnie rozkladaj je na ułamki proste będzie szybciej
19 lut 19:43
Qulka: i jak robiłeś ten przykład
19 lut 22:46
Dziadek Mróz:
5 godzin męczy to zadanie i wypruwa flaki
19 lut 22:53