Sprawdzenie. Ekstrema lokalne dwóch zmiennych
poprawka: f(x,y)= x
3+y
2−6xy−9x+5y+20
1. D: RxR
2. f
x'=3x
2−6y−9 f
y'= 2y−6x+5
| | ⎧ | 3x2−6y−9=0 | |
| 3. | ⎩ | 2y−6x+5=0 |
|
z tego wyszło mi x
1=3−
√7 x
2=3+
√7
| | 13 | | 19 | |
i po podstawieniu y1= |
| − 3√7 y2= |
| +3√7 |
| | 2 | | 2 | |
Punkty podejrzane o ekstremum
4. f
xx''= 6x f
xy''= −6
f
yy''= 2 f
yx''= −6
5. Teraz macierze:(prowizorycznie bo nie umiem tutaj zrobic macierzy)
|6(3−
√7) −6 |
A= |−6 2 | W= −12
√7 < 0 (czyli pkt A odpada)
|6(3−
√7) −6 |
B = |−6 2 | W= −12
√7 < 0 (taki sam x więc to też odpada jak pkt A)
|6(3+
√7) −6 |
C= |−6 2 | W= 12
√7 > 0 (czyli tutaj jest min. bo 6(3+
√7) )
I tutaj pojawia się moje pytanie:
Macierz pkt D. bedzie wygladala identycznie jak C
|6(3+
√7) −6 |
D= |−6 2 | W=12
√7 > 0 (i jest min. bo 6(3+
√7 )
Może się tak zdarzyć, że są dwa minimum? czy gdzieś zrobiłam błąd? Na wolframie jest podane
tylko jedno min.