Pomocy
Anonim: Zupełnie nie ogarniam jak się za to zabrać, żeby obliczyć.
∫ x ctg2x dx
18 lut 17:32
Eve:
u=ctgx
v'=x
18 lut 17:37
Eve: ctg2x ma byc
18 lut 17:37
Anonim: Zrobiłem, tak jak napisałeś i wyszło mi
| | 1 | | x2ctgx | |
|
| x2ctg2x + ∫ |
| dx |
| | 2 | | sin2x | |
I próbowałem dalej przed podstawienie i przez części i za cholerę mi nic nie wychodzi
18 lut 18:01
18 lut 18:10
Gray: Chyba łatwiej będzie: u'=ctg2x, v=x.
18 lut 18:11
Eve: a jak potem łatwo znaleźć u?
18 lut 18:15
Gray: | | cos2x | | 1−sin2x | | 1 | |
ctg2x= |
| = |
| = |
| − 1 , |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
czyli u=−ctgx − x +c
18 lut 18:18
Eve: widzisz, ciągle sobie coś przypominam, zapomniałam, że przed całkowaniem mozna funkcję uprościć
18 lut 18:20