Ciągi
Nilred: Witam i proszę o pomoc:
Treść zadania: Trzy licz, których suma jest równa 28, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są
również kolejno wyrazami pierwszym, drugim, czwartym ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby
Moja próba:
a1 +a1q + a1q2 = 28
a1 +a1+r + a1+3r = 28 3a1 +4r=28 a1=28/3 − 4/3r Nie wiem co dalej robić, proszę o
pomoc
18 lut 16:28
Qulka:
a+b+c=28
b2=a•c
b=a+r
c=a+3r
18 lut 16:37
Qulka:
a2+2ar+r2=a2+3ar
r2=ar
r=a
b=2a
c=4a
7a=28
a=4
b=8
c=16
18 lut 16:40
Nilred: Bardzo dziękuję za pomoc, zapomniałem skorzystać z tej własności, jeszcze raz dziękuję i życzę
spokojnego wieczoru.
18 lut 19:24