podpowiedź
Jakub: Musimy przedstawić wzór funkcji f(x) w postaci kanonicznej
f(x)=2x+4x−1=2(x−1)x−1+6x−1=6x−1+2
skąd wzięło się to
2(x−1)x−1+6x−1
18 lut 16:26
ax:
i to jest sedno programu
Musisz zrozumieć istotę takich przekształceń −
18 lut 16:41
Jakub: to może wie ktoś ja mógłby mi to wytłumaczyć albo podesłać stronkę z takimi zadaniami ?
18 lut 16:45
ax:
| | 2x+4 | |
f(x)= |
| = w liczniku zapisujemy to co da się skrócić przez mianownik i uzupełniamy |
| | x−1 | |
tak aby było to tożsamością
| | 2(x−1)+.... | | 2(x−1)+6 | |
f(x)= |
| czyli |
| bo 2x−2+6=2x+4 |
| | x−1 | | x−1 | |
18 lut 16:48
18 lut 16:50
Jakub: dzięki
18 lut 16:50