Wyznacz współrzędne punktu P
Justyna: Wyznacz współrzędne punktu P należącego do wykresu funkcji f(x)=1−x2 i leżącego najbliżej
prostej x−y+2=0.
18 lut 16:26
Justyna: Pomocy!
18 lut 16:46
Janek191::

P = ( x
o ; y
o) = ( x
o , 1 − x
o2)
| | I 1*xo − 1*( 1 − xo2) + 2 I | | I xo + xo2 + 1I | |
d = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
Ta liczba jest najmniejsza , gdy f(x
o) = x
o2 + x
o + 1 osiąga minimum.
więc
x
o = − 0,5 y
o = 1 − ( −,5)
2 = 1 − 0,25 = 0,75
Odp. P = ( −0,5 ; 0,75 )
=================
18 lut 16:52
ax:
możesz jeszcze prościej
Styczna w punkcie P ma mieć współczynnik kierunkowy taki jak dana prosta
f'(x)=−2x zatem −2xp=1 xp=−0,5 yp=1−(−0,5)2=0,75
18 lut 17:00
Janek191::
Poprawka − zgubiłem 0

y
o = 1 − ( − 0,5)
2 = 1 − 0,25 = 0,75
18 lut 17:01
Janek191::
Justyna nie miała jeszcze pochodnych ( ? )
18 lut 17:03
Justyna: Dziękuję
18 lut 17:06
Justyna: Justyna miała już pochodne

Można też policzyć pochodną z d i obliczyć ekstremum

Wtedy też
ładnie wychodzi, że x= −1/2
18 lut 17:09