Pomocy :)
Jan: Witam, mam problem z jednym przykładem
| | dx | |
∫ |
| i teraz moje pytanie, czy muszę rozwiązywać to metodą podstawiania (t=1−x), |
| | √1−x | |
| | dx | | x | |
czy mogę skorzystać ze wzoru ∫ |
| = arcsin |
| +C. |
| | √a2−x2 | | a | |
Za pomocą wzoru wychodzi arcsin
√x + C
Natomiast za pomocą podstawiania −2
√1−x + C
Która wersja jest dobra? Czy obie są poprawne?
18 lut 16:17
AS: Chłopie kochany − wystarczy podstawić
√1 − x = t wtedy 1 −x = t2 , x = 1 − t2 , dx = − 2*t*dt
|...= −2|dt = −2*t = − 2*√1 − x + C
\
18 lut 16:27
Jan: No wiem, że można podstawić ( o czym wspomniałem) tylko się zastanawiałem czy ze wzoru też
można to zrobić
18 lut 16:39