pomoc w zad
Jakub: Dla jakich wartości parametru m dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania
2x+(2m−1)x+2m+1=0 spełniają warunek x12+x22≥1 ?
Zabrałem się za ten zadanie w taki sposób:
1o
Δ>0
Δ=4m2−20−7
√Δ=16√2
m1=5−4√22 m2=u{5+4√2}
m∊(−∞:5−4√22 ) ∪ (u{5+4√2};+∞)
2o
x12+x22≥1
(x1+x2)2−2x1x2≥1
podstawiłem to i wyszło mi
m2+4m1≤0
m1=−2−√5 m2=−2+√5
i mam wyznaczyć chyba na końcu część wspólną ale wyszła mi w zła niż w odpowiedziach
a odpowiedź poprawna brzmi m∊(−∞;−12∪(52+2√2;∞)
pomógłby mi ktoś znaleźć błąd lub jakoś rozwiązać prawidłowo te zadanie ?
z góry dzięki pozdrawiam
18 lut 16:11
Jakub: w pierwszym przypadku m2 ma się rownać 5+4√22
18 lut 16:21
ax:
a gdzie tu równanie kwadratowe?
Ciężko zapisać poprawnie
18 lut 16:34
Jakub: 2x+(2m−1)x+2m+1=0
z tego wyszło mi
Δ=4m2−20−7
18 lut 16:41
Jakub: 4m2−20−7>0 a tak poprawnie powinno chyba być
18 lut 16:41
ax:
czy Ty w ogóle myślisz

?
18 lut 16:42
Jakub: nie wymądrzaj się tylko powiedz w czym błąd
18 lut 16:45
ax:
Gdzie masz równanie kwadratowe .... pytam chyba po polsku
Napisałeś równanie liniowe i liczysz deltę

?
18 lut 16:52
Yahiko : mi z tego pierwszego rownania wyszła delta 4m2 −20m −7
18 lut 17:15
ax:
... ja pierdziut −

Pijana czy małpa?
18 lut 17:21
Yahiko : ?
18 lut 17:23
ax:
czy Ty też tam widzisz równanie kwadratowe ... pokaż mi gdzie jest tam x
2 
?
18 lut 17:25
Yahiko : hahahahahah racja zapomniał napisać chyba
18 lut 17:27
ax:
a zobacz jak liczy pierwiastek z tej delty −
18 lut 17:30
ax:
a zobacz jak liczy pierwiastek z tej delty −
18 lut 17:31
prosta: w drugim warunku pomyłki w przekształceniach
18 lut 20:06
Jakub: o rany przepraszam bardzo tam miało być 2x2+(2m−1)x+2m+1=0
a więc jak mamy taką postać to mogę liczyć deltę i co potem ?
18 lut 21:39
ax:
po co pytasz skoro nie czytasz tego co się do Ciebie pisze?
18 lut 21:41
Jakub: chodzi Ci o błąd w drugim warunku ?
18 lut 21:42
ax:
o posty z godz 16−ej i dalej
18 lut 21:49
Jakub: no Δ wyszła mi 512 =16√2
no i m1= 20−16√28=5−4√22
jaki zrobiłem błąd przy skracaniu ? ja tak to ja już nie mam pojęcia jak to się robi ale prosze
nakieruj i możesz krytykować może w końcu coś dojdzie do mnie
18 lut 22:00
Mila:
Jakub , może to równanie tak ma być?
2x2+(2m−1)x+2m+1=0
18 lut 22:12
Jakub: zgadza się. Poprawiłem się w komentarzu o 21:39
18 lut 22:15
Mila: 1)
2x
2+(2m−1)x+2m+1=0
2)
Δ=(2m−1)
2−4*2*(2m+1)=4m
2−4m+1−16m−8
Δ=4m
2−20m−7
Δ>0
Δ
m=400+4*4*7=512
√512=
√256*2=16
√2
| | 20−16√2 | | 20+16√2 | |
m1= |
| lub m2= |
| ⇔ |
| | 8 | | 8 | |
| | 5−4√2 | | 5+4√2 | |
m= |
| lub m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−4√2 | | 5+4√2 | |
Δ>0⇔m< |
| lub m> |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
12+x
22≥1⇔
(**) (x1+x2)2−2x1*x2≥1⇔
| | −b | | −(2m−1) | |
x1+x2= |
| ⇔x1+x2= |
| Wzory Viete'a |
| | a | | 2 | |
Po podstawieniu do (**)
| | −(2m−1) | | 2m+1 | |
[ |
| ]2−2* |
| ≥1 |
| | 2 | | 2 | |
Licz dalej sam.
18 lut 22:32