Mila:
|Ω|=9*8*7=504 liczba wszystkich trzycyfrowych o różnych cyfrach z cyfr ∊{1,2,....9 }
A− wylosowano liczbę większą od 125
A'={123,124,125} wylosowaną liczbę mniejszą lub równą 125
|A|=504−3=501
Trzycyfrowe liczby o różnych cyfrach są podzielne przez 4 jeżeli maja dwucyfrową końcówkę
podzielną przez 4.
22 liczby dwucyfrowe sa podzielne przez 4, należy odjąć : 20,40,44,60,80, 88
22−6=16
( zostają końcówki: 12,16,24,28,32,36,48, 52,56,64,68,72,76, 84,92,96)
|A
4|=16*7
A∩A
4− wylosowano liczbę większą od 125 i podzielną przez 4
|A∩A
4|=16*7−1 =112−1=111 odejmujemy jedną liczbę: 124, w pozostałych przypadkach mamy liczby
większe od 125
Napisz, czy zgadza się z odpowiedzią, bo może coś pominęłam.