matematykaszkolna.pl
Tożsamość trygonometryczna Kuba: Hej, zadanie rozwiązałem, lecz mam pytania.
  1 − 2sin2x  
ctgx − tgx =

sinxcosx  
  1 − 2sin2x  sin2x+cos2x 2sin2x 
P =

=

=
  sinxcosx  sinxcosx sinxcosx 
 sin2x cos2x 2sin2x 2sinx 

+

= tgx + ctgx −

sinxcosx sinxcosx sinxcosx cosx 
= tgx + ctgx − 2tgx = ctgx − tgx = L Czy to jest dobrze ? Czy mogę rozwiązywać to w ten sposób? W szkole uczą, że koniecznie od lewej do prawej, bo łatwiej itd. , ale nie zawsze się to sprawdza. Z góry dziękuję i pozdrawiam ^^
18 lut 15:52
J: nie ma znaczenia, trzeba pokazać,że L = P
18 lut 15:54
Kuba: Ok, super.
18 lut 15:55
PW: Kurde, czego w tych szkołach uczą, mówisz poważnie? Przecież gdy mamy do udowodnienia równość A = B możemy ja zapisać w postaci B = A, i wtedy lewa strona staje się prawą. Równie dobrze można jedną ze stron poprzekształcać jakoś tam i uzyskać U, w tym momencie przerwać i przekształcić drugą ze stron, tak by uzyskać U. Praktyczna rada (nie zawsze skuteczna) to przekształcać stronę zapisaną bardziej skomplikowanym wyrażeniem. Postąpiłeś właśnie tak.
18 lut 16:03
Kuba: Tak mówią. ' Lewa równa się prawej ' Był też przykład: (tg2x+1)cos2x = 1 Rozbiłem 1 z prawej strony na 1kę trygonometryczną, sprowadziłem do wspólnego mianownika, wyciągnąłem cos2x przed nawias , zamieniłem sin2x / cos2x na tg2x i też wszyło. Głównie, zastanawiałem się czy mam dowolność, czy też nie. Jak widać mam, co mnie cieszy : ))
18 lut 16:33