proszę o rozwiązanie
Michał: zad1
z talii 12 kart złożonej z 4 króli , 4 dam ,4 waletów ( w kalorach ; trefle, kier , karo i
pik
dla każdego rodzaju figury )wybrano losowo 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że w
wylosowanej trójce jest więcej kierów niż trefl
Ω= 12*11*10
IAI = { (kkT)(kTk)(Tkk)(kkk)} = 4
zad 2
| | 1 | |
Stożek o wysokości |
| r gdzie r jest promieniem podstawy przecięto płaszczyznami do |
| | 3 | |
których należy wierzchołek . Wyznacz ten przekrój którego pole jest największe i oblicz to
pole.
| | 1 | | √10 | |
H = |
| r l2 = H2 +r2 l = |
| *r
|
| | 3 | | 3 | |
H − wysokość stożka r − promień podstawy l − długość tworzącej
przekrojem jest trójkąt równoramiennym nie wiem jak obliczyć to pole
18 lut 15:18
PW: Zadanie 1. Oj, zaprezentowałeś naiwne podejście do ustalenia liczby zdarzeń składających się na
A. Założyłeś jako rzecz pewną, że w wylosowanej trójce są tylko trefle i/lub kara. Nic takiego
nie ma w treści zadania. Równie dobrze może być wylosowana trójka
(A♠,D♥,K♦).
Jest więcej kierów niż trefli? − Jest, bo kier jest jeden, a trefli nie ma wcale.
18 lut 15:34
Michał: słusznie chyba to jest złe
18 lut 15:43
PW: Zacznij od nowa, od poprawnego ustalenia przestrzeni zdarzeń elementarnych. W zadaniu nie
mówią, że wylosowane karty są ustawiane w jakimś porządku − po prostu wyjmuje się 3 karty z
talii. Wobec tego zdarzeniami elementarnymi są 3−elementowe podzbiory tworzone ze zbioru
12−elementowego.
| | | | 12! | |
|Ω| = | = |
| = 10·11·2 = 220. |
| | | 9!3! | |
Teraz pomyśl jakie podzbiory wchodzą w skład A. Czasem wygodniej jest opisać A' − zdarzenie
przeciwne.
18 lut 15:57
Michał: | | | | | | | | | | | |
IAI = ( | * | + | * | + | = 45 +2=9+1 = 57
|
| | | | | | |
nie wiem czy dobrze
18 lut 16:59
Michał: | | 58 | | 29 | |
chyba się pomyliłem P(A) = |
| = |
|
|
| | 220 | | 110 | |
IAI = 45 + 3 = 9 = 1 = 58
18 lut 18:39