okrąg wpisany w trapez
jack: Na okręgu o promieniu 8 opisano trapez prostokątny którego długość dłuższej podstawy jest równa
24 oblicz pole trapezu. Odpowiedź to 288
18 lut 14:40
Bogdan:

Czy rysunek podpowiada rozwiązanie?
18 lut 14:55
jack: Robiłem tak ale nie wychodzi
18 lut 15:08
18 lut 15:13
Janek191::
( 16 − x)2 + 162 = ( 16 + x)2
256 − 32 x + x2 + 256 = 256 + 32 x + x2
− 32 x + 256 = 32x
64 x = 256
x = 4
a = 24
b = 8 + 4 = 12
h = 16
więc
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 24 + 12)*16 = 8*36 = 288
18 lut 15:16
J:
| | 12+24 | |
po co tyle zachodu ?  z proporcji: x = 4 i P = |
| *16 = 288  |
| | 2 | |
18 lut 15:21
jack: "J"A skąd wiadomo że x=4
18 lut 15:30
Janek191::
Jakoś nie pomyślałem o proporcji

, ale o Pitagorasie
18 lut 15:33
J:
z podobieństwa trójkątów, masz proporcję o 15:13
18 lut 15:35