zadanko
Blue: | | π | |
Wykaż, że jeżeli x−y= |
| , to sin4(x+y) −cos4(x+y) = cos4x. |
| | 2 | |
18 lut 14:06
panpawel: Na początku zapisz sin4(x+y) −cos4(x+y) jako iloczyn ze wzoru skróconego mnożenia
18 lut 14:08
panpawel: sin4(x+y) −cos4(x+y) =−cos(2x+2y)
18 lut 14:10
panpawel: podstawiasz z założenia i masz
18 lut 14:11
Blue: no i teraz się zgadza wszystko

Ja kombinowałam jeszcze rozkładem sin
4(x+y) −cos
4(x+y) =(
sin(x+y) + cos(x+y) ) ( sin(x+y) −cos(x+y)) i mi nie chciało wyjść.
Dziękuję
18 lut 14:27
Blue: ale w sumie popatrz z tego pierwszego mamy −cos(4y+π) , a z drugiego cos(4y+2π) .. i co
teraz?
18 lut 14:34
Blue: | | π | |
Dobra, już mam, potem ze wzoru na sumę cosinusów i rzeczywiście wyjdzie 2cos(8y+3π) *cos |
| |
| | 2 | |
= 0
0=0
18 lut 17:42