Dowód z macierzami
Przemysław: Sprawdźcie, proszę:
Niech A będzie dowolną macierzą kwadratową. Pokazać,
ze macierz B = A + AT jest symetryczna, a
macierz C = A − AT antysymetryczna.
B=A+AT
BT=AT+A=B
C=A−AT
CT=AT−A=−(A−AT)=−C
Mogę w ogóle tak robić, w sensie transponować lewą i prawą stronę równania?
18 lut 14:05
Maslanek: Tak. Jeżeli zachodzi równość to można wykonywać wszystkie działania równoważne.
Transponowanie to tylko układanie wyrazów w inny sposób, ale w pewien określony sposób
niezależny od macierzy, na której wykonujemy tą operację i porównując wyrazy przed operacją i
po operacji dostaniemy ten sam wynik.
18 lut 14:37
Przemysław: Dziękuję
18 lut 14:39