dowód trójkąty
jack: Udowodnij że w trójkącie prostokątnym suma odwrotnosci kwadratów długości przyprostokątnych
jest równa odwrotnosci kwadratu długości wysokości poprowadzonej do przeciwprostokątnej
18 lut 13:42
Eta:
a, b −− dł. przyprostokątnych , c −− dł. przeciwprostokątnej
h −− dł. wysokośći opuszczonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną
| | a*b | | c*h | | a*b | | 1 | | c | |
P= |
| i P= |
| ⇒h= |
| to |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | c | | h | | ab | |
| | 1 | | 1 | | a2+b2 | | c2 | | 1 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a2 | | b2 | | a2*b2 | | a2*b2 | | h2 | |
c.n.u
18 lut 13:49
pigor: ..., a w swojej ...

"szufladzie"
widzę to tak : a
2+b
2=c
2 /: a
2b
2 i
12ch=
12ab ⇒
| | 1 | | 1 | | c2 | |
⇒ |
| + |
| = |
| i ab=ch ⇒ |
| | b2 | | a2 | | a2b2 | |
| | 1 | | 1 | | c2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒ |
| + |
| = |
| ⇒ |
| + |
| = |
| . ..  |
| | a2 | | b2 | | c2h2 | | a2 | | b2 | | h2 | |
18 lut 16:54