Ciągi geometryczne
Robert321: Dzień dobry, proszę pomoc z zadaniem: Oblicz sumę jedenastu początkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego o numerach nieparzystych, jeżeli jedenasty wyraz tego ciągu wynosi 20.
Podszedłem do tego w następujący sposób:
wypisałem sobie te wyrazy Sn= a1 + a1 +2r +a1 +4r +...+ a1 + 20r
Zbiór tych jedenastu wyrazów = 11a1 + 90r
a1 + 20r=20 (wiemy z zadania)
I w tym punkcie utknąłem, proszę o pomoc
18 lut 13:35
Qulka: masz policzyć 11 nieparzystych a masz podany jedenasty normalny

suma się równa 220
18 lut 14:23
Bluemoon: okej, dziękuję. Byłem przekonany, że jedenasty wyraz to ten z ciągu nieparzystych.
18 lut 14:24