?
black: oblicz liczbę dziesięciocyfrowych liczb których suma cyfr wynosi 3
18 lut 13:30
18 lut 13:42
jack: A wynik jest 9 {6}
18 lut 13:49
jack: Więc to jest źle ... ktoś może pomóc?
18 lut 14:02
Eta:
Wyżej jest poprawny wynik

2 sposób
pierwsza liczba 3000000000 −− 1liczba
3=1+1+1 i same zera
1| wybierasz 2miejsca z dziewięciu dla dwóch pozostałych jedynek( zera ustawią się same)
2/ 3=1+2 lub 3=2+1 i same zera
na pierwszym miejscu 1lub 2 i wybieramy 1 miejsce z dziewięciu dla pozostałej
mamy: 2*9=18 takich liczb
| | | | 11*10 | |
R−m : 1+36+18 = 55 takich liczb = | = |
| = 55 takich liczb |
| | | 1*2 | |
18 lut 14:21