wartość wyrażenia
black: Niech x3+1/x3=110 wtedy wartość wyrażenia x+1/X jest równa ile
po użyciu wzoru mam takie coś (x +1/x)(x2+1/x2)=110 co dalej podobno trzeba użyć wzorów Vieta
18 lut 12:00
Qulka: x2+1/x2 = (x+1/x)2 −2
18 lut 12:03
Qulka: nie Viete'a, a wzorów skróconego mnożenia
18 lut 12:03
black: Ale dalej nie wiem jak obliczyć x+1/x
18 lut 12:18
black: Ma wyjść 5 ale jak to zrobić←
18 lut 12:20
Qulka:
(x +1/x)(x
2+1/x
2)=110
(x +1/x)((x+1/x)
2 −2)=110
a•(a
2−2)=110
faktycznie brzydkie ale się na pewno da
18 lut 12:27
Qulka: aaa bo ty błąd zrobiłes..tam powinien być minus
18 lut 12:29
Qulka: to od drugiej strony miało iść

(x+1/x)
3= x
3 +3x+3/x+1/x
3 = 110 +3(x+1/x)
czyli a
3 =110 − 3 a
18 lut 12:31