trygonometria
Asia: Kąt alfa jest rozwarty i sinα=57 wówczas cosα jest równy...
jak obliczyć takie zadanie ?
18 lut 11:54
J:
cosα = − √1−sin2α , znak minus , bo w II−giej ćwiartce cosinus jest ujemny
18 lut 12:03
Janek191::
90
o < α < 180
o
| | 5 | | 25 | |
sin α = |
| ⇒ sin2 α = |
| |
| | 7 | | 49 | |
| | 49 | | 25 | | 24 | |
cos2α = 1 − sin2 α = |
| − |
| = |
| |
| | 49 | | 49 | | 49 | |
więc
| | √24 | | 2√6 | |
cos α = − |
| = − |
| , bo cos w II ćwiartce jest ujemny  |
| | 7 | | 7 | |
18 lut 12:04
Asia: możecie mi to wytłumaczyć jakoś? skąd się to bierze......
18 lut 12:10
Janek191::
Korzystamy z tzw. jedynki trygonometrycznej:
sin2 α + cos2 α = 1
i z tego, że funkcja cosinus jest ujemna w II ćwiartce .
18 lut 12:12
J:
z jedynki trygonometrycznej: sin2α + cos2α = 1 ⇔ cosα = +/− √1 − sin2α ,
znak zalezy od tego, gdzie znajduje się kąt ( w której ćwiartce układu współrzędnych)
18 lut 12:12
asia: A nie mozna policzyć tego a*2 +b*2=c*2. ?
18 lut 13:05
J:
ale czego ?
18 lut 13:07