1
Foxal: zadanie
W trojkacie rownoramiennym ABC dane sa: IACI=IBCI=13, IABI=10. Oblicz odleglosc srodka S
wyskosci CD od ramienia AC.
18 lut 10:52
J:
1) oblicz wysokość
2) oblicz jej połowę
3) wykorzystaj podobieństwo trójkątów
18 lut 10:55
Foxal: H=12
13/5=6/x < moze byc taka proporcja? Oba trojkaty maja kąt prosty i kąt β/2, gdzie β=I∠ACBI
x=2,4/13
18 lut 11:13
J:
tak , x = U{30{13}
18 lut 11:15
18 lut 11:15
J:
| | 2,4 | |
skąd masz wynik: x = |
| |
| | 13 | |
18 lut 11:17
Foxal: Czy wysokosc poprowadzona z kazdego kąta obojetnie jakiego trojkata jest dwusieczna tego kąta?
18 lut 11:18
J:
nie
18 lut 11:19
Foxal: dotyczy to tylko kąta miedzy ramionami trojkata rownoramiennego i kątow w trojkacie
rownobocznym?
18 lut 11:22
J:
tak
18 lut 11:23