Macierze
Przemysław: Mam problem z takim zadaniem:
Znaleźć wzór na n−tą potęgę macierzy A, gdzie:
cosx sinx 0
A= −sinx cosx 0
0 0 1
No i mnożę, mnożę i nie widzę tego wzoru. zauważyłem tylko, że to będzie jakoś:
a −b 0
An= b a 0
0 0 1
a nie potrafię znaleźć wzoru na to a i b.
18 lut 10:41
Gray: A może a=cos(nx), b=sin(nx) ? Sprawdź dla n=2 potem indukcja.
18 lut 10:45
Gray: Tzn. b=−sin(nx).
18 lut 10:48
Przemysław: Dzięki

A jak to wywnioskowałeś?
18 lut 10:49
Gray: Miałeś liczby zespolone?
(a+ib)(cosx+isinx) = acosx−bsinx + i(asinx+bcosx) ← to jest obrót wektora (a,b) o kąt α=x
A w zapisie macierzowym:
(a,b)(cosx,sinx) = B(a,b)T, gdzie B jest macierzą postaci:
cosx −sinx
sinx cosx
Twoja macierz to obrót o kąt −x. Czyli obracając n razy, obracasz o kąt −nx, stąd
cos(nx) sin(nx)
−sin(nx) cos(nx).
18 lut 11:19
Przemysław: Coś tam miałem z liczb zespolonych ale tego zapisu macierzowego chociażby to
sobie nie przypominam

Masz może do polecenia jakieś materiały do nauki z liczb zespolonych i algebry z geometrią?
18 lut 11:26
Gray: Dzieło ludzi z Wrocławia jest OK (GiS i spółka) − proste i skuteczne.
18 lut 12:41
Przemysław: Dobra, dzięki
18 lut 12:48
Trivial:
To jest macierz obrotu o kąt x. N−ta potęga obraca n razy. Zatem wystarczy wszędzie napisać nx
zamiast x.
27 lut 12:55