Fałszywy dowód z wartością bezwględną.
Orange: Które przekształcenie (i dlaczego) jest niepoprawne?

x = x
1 = x
2 * 1/2 = (x
2)
1/2 =
√x2 = |x|
17 lut 23:49
Orange:
18 lut 02:09
Frost: Moim zdaniem x1=x2*12
18 lut 07:13
Gray: Wszystko jest OK. Oczywiście tam, gdzie zastosowane wzory mają sens. A ponieważ wzór
(xa)b=xab=(xb)a jest prawdziwy dla x>0 i a,b∊R, więc możemy go stosować jedynie dla
x>0. Wtedy x=|x|.
18 lut 09:56
Dziadek Mróz:
Co do wejścia i wyjścia jest sprzeczność, bo |x| ≥ 0, natomiast x ∊ ℛ
x = −1
−1 = (−1)1 = (−1)2 * 1/2 = ((−1)2)1/2 = √(−1)2 = |−1| = 1
x = 1
1 = 11 = 12 * 1/2 = (12)1/2 = √12 = |1| = 1
18 lut 10:10