zbadaj przebieg zmienności funkcji
Ania: Mam zbadać przebieg zmienności funkcji sprawcie czy dobrze licze:
| | 2*x2−5*x+2 | |
f(x) = |
| |
| | 3*x2−10*x+3 | |
| | 1 | |
a wiec dziedzina : R \ { |
| , 3} |
| | 3 | |
17 lut 23:05
Ania: teraz miejsca zerowe?
17 lut 23:06
Ania: Podczas badania zmienności funkcji należy wyznaczyć:
Dziedzinę.
Miejsca zerowe.
Punkt przecięcia z osią Oy.
Granice na krańcach dziedziny.
Asymptoty.
Przedziały monotoniczności.
Ekstrema.
Przedziały wklęsłości i wypukłości.
Punkty przegięcia.
17 lut 23:07
Ania: hej hej jest tu kto pomozecie?
17 lut 23:09
Przemysław: No tak, teraz miejsca zerowe
17 lut 23:14
Przemysław: Dziedzinę masz dobrze
17 lut 23:15
Ania: ok miejsca zerowe to se licze z licznika czyli miejsca zerowe to
x = 1/2 i x = 2
17 lut 23:17
Przemysław: Jest dobrze
17 lut 23:18
Ania: PRZECIECIE Z OSIA Oy to pod x wszedzie wstawiamy 0 tak?
17 lut 23:20
Przemysław: Tak.
17 lut 23:21
Ania: | | 2 | |
czyli w naszym wypadku to punkt (0, |
| ) |
| | 3 | |
17 lut 23:22
Ania: Granice na krańcach dziedziny. jak to policzyć

liczymy lim od −
∞ i od +
∞
17 lut 23:23
Przemysław: Tak
17 lut 23:23
Ania: | | 2 | |
to znowu mam wyjdzie ze i jednami 2 to |
| |
| | 3 | |
17 lut 23:23
Ania: ze jedna i druga*
17 lut 23:24
Przemysław: Czekaj, tak było do 23:22.
| | 1 | | 1 | |
Granice liczysz w +∞ −∞, |
| −, |
| +, 3+, 3− |
| | 3 | | 3 | |
17 lut 23:24
Przemysław: | | 2 | |
W nieskonczonosciach wychodzi |
| |
| | 3 | |
17 lut 23:24
Bogdan:
| | 1 | |
a także granice jednostronne w punktach |
| i 3, |
| | 3 | |
17 lut 23:26
Przemysław: Jak idzie?
17 lut 23:34
Ania: aha czyli jeszcze 4 granice musze policzyc
czyli tak
w −U(1}{3} =
∞
w 3 =
∞
w −3 = −
∞
17 lut 23:35
Ania: czy coś źle?
17 lut 23:37
Przemysław: | | 1 | | 1 | |
W |
| i |
| − wyszło mi tak samo. |
| | 3 | | 3 | |
W 3 mam −
∞ w 3
− ∞
17 lut 23:37
Przemysław: Możliwe, że ja mam źle
17 lut 23:38
Przemysław: Tak − to ja mam źle − rób dalej
17 lut 23:39
Ania: chwila jeszcze raz policze
17 lut 23:40
Ania: mi wychodzi tak jak wszesniej napisałam
17 lut 23:45
Przemysław: Tak, masz rację

Mi się pomieszało.
17 lut 23:45
Ania: no ok to liczymy dalej teraz asymptoty
hmmm.. jak sie je liczyło
17 lut 23:46
Ania: pochodne?
17 lut 23:47
Ania: podpowiesz?
17 lut 23:48
Ania: wzoruje sie na innym zadaniu i dalej licza 1 pochodna
17 lut 23:48
Przemysław: | | 1 | |
Pionowe to masz w |
| i 3, bo tam funkcja jest nieokreślona. |
| | 3 | |
17 lut 23:48
Przemysław: Ukośne to jest coś takiego:
y=ax+b
lim
x→+−∞ (f(x)−ax)=b
17 lut 23:50
Ania: no to mam pionowe a poziome?
17 lut 23:50
Przemysław: Poziome to wyjdą z ukośnych, albo zwyczajnie granica w +−∞.
17 lut 23:51
Przemysław: I jak ta granica wychodzi stała (a nie np. ∞) to wtedy jest ta asymptota pozioma.
U nas jest.
17 lut 23:52
Ania: no ok, odbiegając teraz od wzoró
wzoruje sie na innym zadaniu i tam w tym momencie licza 1 pochodna dlaczego? bo mi sie to
klóci z planem tym co wyzej jest chyba ze zły plan
17 lut 23:52
Przemysław: Tzn. ten wzór to się bierze z tego, że sprawdzasz czy funkcja sprowadza
się w nieskończoności do funkcji liniowej.
Czyli próbujesz:
limx→∞ f(x)=ax+b
17 lut 23:54
Ania: no ok to ukośne tez w tych punktach liczymy we wszystkich "6"
17 lut 23:54
Bogdan:
| | 1 | |
w x = |
| : granica lewostronna (+∞), prawostronna (−∞) |
| | 3 | |
w x = 3: lewostronna (−
∞), prawostronna (+
∞)
są dwie asymptoty pionowe (i nie dlatego, że funkcja tam jest nieokreślona, ale dlatego,
że określaja je granice w tych punktach), jest jedna asymptota pozioma, brak ukośnej
17 lut 23:54
Ania: Ok dzieki

teraz liczymy przediał monotoniczności tak?
czyli 1 pochodna
17 lut 23:56
Ania: mozna tu wstawić zdjęcie?
17 lut 23:57
Przemysław: Monotoniczność to z pochodnej, zdjęcia bezpośrednio tu chyba się nie da
17 lut 23:58
Ania: 1 pochodna wyszła mi masakryczna ale cos mi tu nie pasuje (pochodna liczył program)
| 4x−5 | | (6x − 10) * (2x2−5x+2) | |
| − |
| |
| 3x2−10x+5 | | (3x2−10x+5)2 | |
18 lut 00:00
Przemysław: Ale można np. wrzucić na coś takiego:
http://zapodaj.net
Btw. dzięki za pomoc Bogdan
18 lut 00:00
Ania: ok dobrze jest
18 lut 00:01
18 lut 00:03
Ania: o jakie łatwe
18 lut 00:04
Przemysław: Właśnie liczę tę pochodną, trochę mnożenia jest, także sekundkę
18 lut 00:04
Przemysław: Coś takiego mam:
18 lut 00:08
Ania: no ok powiedzc bedzie moze jutro tutaj to bysmy to dokończyli
18 lut 00:09
Przemysław: Ale to co wrzuciłaś na to samo wychodzi
18 lut 00:09
Przemysław: Powinienem jutro być jakoś od 9
18 lut 00:10
Ania: tak wiem
18 lut 00:11
Ania: ok to sie odezw o 9

Wypatruj mnie

uciekam teraz spac
18 lut 00:11
Przemysław: Miłych snów
18 lut 00:12
Ania: Wzajemnie
18 lut 00:13
Ania: Przemku jestes?
18 lut 19:22
Ania:
18 lut 20:19
Przemysław: Jestem
18 lut 20:37
Ania: to jak pomozesz daalej?
18 lut 20:51
Przemysław: Jasne
18 lut 20:51
Ania: mamy policzona 1 pochodna co dalej?
18 lut 20:52
Przemysław: Sprawdzamy, gdzie ta pochodna ma +, gdzie − a gdzie się zeruje
18 lut 20:52
Ania: dzie sie zeruje to liczymy mejsce zerowe licznika
a jak spr gdzie jest − a gdzie +?
18 lut 20:54
Przemysław: Normalnie, nierówność

W mianowniku masz kwadrat, więc na pewno dodatnie, więc możesz mnożyć
obie strony przez mianownik.
18 lut 20:55
Przemysław: Ale poczekaj z tym liczeniem

Bo nie wiec, czy dobrze tę pochodną mamy
18 lut 20:56
Ania: ok czekam
18 lut 20:57
Przemysław: Zdaje się, że źle policzyłem wtedy tę pochodną jednak
| | 25x2−24x+5 | |
Wychodzi |
| a nie to co ja podałem, nie wiem jak to ja zrobiłem  |
| | (9x2−10x+3)2 | |
18 lut 21:02
Ania: ale jak liczyłam w programie maxima ta pochodna to wyszła mi taka jak tobie
18 lut 21:04
Przemysław: Hmm... to może się nie myliłem

Już nie wiem
18 lut 21:05
18 lut 21:05
18 lut 21:07
Ania: i co myslisz?
18 lut 21:08
Przemysław: No nie wiem, jak to jest.
Policzyłem pisemnie jeszcze raz i wychodzi tak jak ostatnio.
Skoro Ty też tak masz to uznajmy, że wolfram się myli
18 lut 21:11
Ania: chwilka
| | a | | a` * b − a * b` | |
( |
| )` = |
| |
| | b | | b2 | |
tak?
18 lut 21:12
Przemysław: No tak
18 lut 21:14
18 lut 21:14
Przemysław: Jak masz pochodną to normalne nierówności
f'(x)>0
f'(x)<0
18 lut 21:15
Przemysław: Tylko jakbyś mogła napisać, jaka w końcu ta pochodna, bo w tym linku to tylko
kalkulator jest z wpisanym "x2"
18 lut 21:18
Ania: ok zaraz policzymy
| −5x2+5 | |
| < 0 / mnozymy przez mianownik |
| (3x2−10x+3)2 | |
mamy
−5x
2+5 < 0
Δ = 0 − 4 * 5 * (−5) = 100
√Δ = 10
x
1 = −1 x
2 = 1
18 lut 21:20
Ania: przy x2 mamy minus a wiec ramiona w dół zyli funkja jest dotadnia na przedziale (−1, 1)
18 lut 21:21
Przemysław: Mi też wyszło x
1=−1 i x
2=1, także jest chyba oki
18 lut 21:21
Przemysław: Tam gdzie dodatnia, to rosnące
18 lut 21:21
Ania: no ok czyli mamy
teraz co dalej?
18 lut 21:23
Ania: hej hej jestes
18 lut 21:25
Przemysław: Jestem, przepraszam.
18 lut 21:26
Przemysław: Ekstrema mogą być w x1 i x2, jeżeli pochodna zmienia tam znak, u nas zmienia.
18 lut 21:27
Ania: chodzi o to ze w tych punktach f ma inny znak niz f ` (prim) tak?
18 lut 21:28
Przemysław: Minimum jeżeli z minusa na plus (bo malała i zaczyna rosnąć).
Maksimum jeżeli z plusa na minus (bo rosła i zaczyna maleć).
18 lut 21:28
Przemysław: Chodzi o to, że f' przebija oś OX w punktach x1 i x2.
18 lut 21:28
Ania: ok
18 lut 21:28
Ania: no zgadza sie
18 lut 21:30
Ania: mamy te punkty i co dalej musimy policzyc?
18 lut 21:31
Przemysław: Przedziały wklęsłości i wypukłości.
18 lut 21:31
Ania: czyli teraz liczymy 2 pochodna tak?
18 lut 21:32
Przemysław: Tak
Jak f''(x)<0 to wklęsła
f''(x)>0 to wypukła
18 lut 21:33
Ania: ok chwilka
zaraz podam wyniki
18 lut 21:33
Ania: U{30x3−90x+100}{3X3−10x+3)3
18 lut 21:36
18 lut 21:38
Ania: cos takiego
18 lut 21:38
Przemysław: Czekaj, jeszcze policzę też
18 lut 21:38
Ania: ok
18 lut 21:39
Przemysław: Liczyłaś programem?
18 lut 21:40
Ania: tak dwoma
18 lut 21:41
Przemysław: To na pewno jest dobrze

Teraz trzeba te nierówności rozwiązać.
18 lut 21:42
18 lut 21:43
Ania: czyli mnożymy przez mianownik i mamy
30x3−90x+100 <0 / :10
3x3−9x+10 <0
18 lut 21:44
Ania: a nie nie mozemy przez mianownik bo tam jest ( )3
18 lut 21:45
Przemysław: Problem 1. w tym, że przez mianownik nie można chyba ot tak pomnożyć,
bo on nie jest tylko dodatni (w niektórych miejscach jest dodatni, w innych ujemny)
18 lut 21:46
Przemysław: Sorki, dopiero się odświeżyło.
18 lut 21:46
Ania: jakis pomysł?
18 lut 21:49
Przemysław: Można wziąć osobno mianownik i osobno licznik.
Jeżeli dwa znaki takie same to cały ułamek ma +,
jeżeli dwa różne to ułamek ma −
18 lut 21:50
Ania: to zacznijmy od licznika łatwiejszy
18 lut 21:51
Przemysław: Istnieje coś takiego:
http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/node127.html
Bo nie mam pomysłu na prawdę

Przepraszam Cię, ale będę musiał kończyć.
Jak nie dasz rady, to wrzuć jako osobne zadanie, ktoś pomoże, ja i tak już nie wiele
bym chyba Ci pomógł
18 lut 21:55
18 lut 21:57
Ania: ok dzieki
18 lut 21:58