matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym w którym a
1
= 5 a różnica jest równa −2 Ciąg (b
n
) jest ciągiem geometrycznym o pierwszym wyrazie 3 i ilorazie 5
nlog
3
b
n
Oblicz lim
n
→
∞
a
1
+a
2
+a
3
+ ..+a
n
a
1
= 5 r+ −2 a
2
= 5 − 2 = −3 a
n
= 5 +(n−1)*(−2) ⇒ a
n
= 7 − 2n b
n
− c geom b
1
= 3 q= 5 b
2
= 15 b
3
= 73 b
n
= 3* 5
n
−
1
log
3
b
n
= 1+ (n−1) log
3
5 dalej nie wiem
17 lut 22:56
Bogdan:
1
a
n
= −2n + 7, S
n
=
n(5 − 2n + 7) = n(6 − n),
2
b
n
= 3*5
n−1
, n*log
3
(3*5
n−1
) = n*(log
3
3 + (n−1)log
3
5) = n(1 + nlog
3
5 − log
3
5)
n(1 + nlog
3
5 − log
3
5)
lim
n→
∞
=
n(6 − n)
1
log
3
5
n
2
(
+ log
3
5 −
)
n
n
lim
n→
∞
= ...
6
n
2
(
− 1)
n
17 lut 23:14
Michał:
wynik to lim
→
∞
= − log
3
5 dziękuję bardzo
18 lut 23:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick