Równania macierzowe
Przemysław: Proszę o pomoc z zadaniem:
Znaleźć wszystkie macierze trójkątne górne stopnia dwa spełniające warunek A
3 = 0.
| | | |
Wychodzi mi, że nie ma takich (tzn, że tylko | to spełnia). Pewnie coś robię źle  |
| | |
17 lut 22:36
17 lut 22:58
Przemysław: Z mnożenia wychodzą mi równania:
a3=0
a2b+acb+bc2=0
c3=0
17 lut 23:06
Przemysław: Dobra! Prawda − b może być dowolne
17 lut 23:07
Przemysław: Dziękuję
17 lut 23:07
Bogdan:
17 lut 23:15
Gray: Przy okazji: jest taka ładna zależność: jeżeli dla macierzy A wymiaru 2x2 zachodzi An=0 dla
pewnego n∊N, to na pewno A2=0.
18 lut 10:08
Przemysław: W sensie, że n może być dowolne (z naturalnych)? Np. równe 1?
18 lut 10:12
Gray: Tak.
18 lut 10:18
Przemysław: Dzięki
18 lut 10:19