wykaż że jeżeli 0<y<x oraz xy=1, to x^2+y^2/x-y > (bądź równe) 2√2
Ziomek: Szukam pomocy w rozwiązaniu następującego zadania:
wykaż że jeżeli 0<y<x oraz xy=1, to x2+y2/x−y > (bądź równe) 2√2
17 lut 22:34
no wiesz ?: ..., wykaż, że jeżeli 0<y<x oraz xy=1, to x
2+y
2)/(x−y) ≥ 2
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak : 0<y<x i xy=1 ⇔
x−y>0 i xy=1 ⇒
| | x2+y2 | | x2−2xy+y2+2xy | | (x−y)2+2*1 | |
⇒ |
| = |
| = |
| = |
| | x−y | | x−y | | x−y | |
= x−y +
2x−y ≥ 2
√(x−y)*2x−y =
2√2 . c.n.w. . ....
18 lut 12:09