Proszę o pomoc!
mario:

W okręgu o środku O poprowadzono cięciwę AB nie przechodzącą przez środek okręgu. Na cięciwie
wybrano punkt C w taki sposób, że |AC|=11 cm oraz |BC|=29 cm .
Wiedząc, że |CO|=15 cm , oblicz długość promienia tego okręgu.
17 lut 22:11
irena_1:

d
2+9
2=15
2
d
2=225−81=144
d=12
d
2+20
2=R
2
R
2=144+400=544
R=4
√34
17 lut 22:19
Janek191::
11 + 29 = 40
40 : 2 = 20
20 − 11 = 9
x2 = 152 − 92 = 225 − 81 = 144
x = 12
r2 = 202 + x2 = 400 + 144 = 544
r = √544 = √16*34 = 4√34 ≈ 23,3
========================
17 lut 22:23
Eta:
Wyników nie powinno podawać się w przybliżeniu ( jeżeli w pytaniu nie proszą o przybliżenie)
17 lut 22:24
mario: Wielkie dzieki
17 lut 22:28