Proszę o pomoc w rozwiązaniu pochodnej
Sars: Proszę o pomoc w rozwiązaniu pochodnej
z rozpisaniem sposobu.
Z góry dziękuję
17 lut 22:10
Janek191::
| | 1 | |
y = x − |
| = x − (√x)−1 = x − (x0,5)−1 = x − x−0,5 |
| | √x | |
17 lut 22:14
Przemysław: | | 1 | | 1 | | 1 | |
y'=(x− |
| )'=x'−( |
| )'=1−(x−1/2)'=1−(− |
| *x−1/2−1)= |
| | √x | | √x | | 2 | |
17 lut 22:14
Przemysław: Może coś pomieszałem
17 lut 22:15
Janek191::
y ' = 1 − (−0,5) x −1,5 = 1 + 0,5 x−1,5
17 lut 22:15
Janek191::
Jest ok
17 lut 22:16
Przemysław: Właśnie już sprawdziłem w wolframie
17 lut 22:17
Sars: Dzięki Panowie
17 lut 22:33