wykres funkcji
nateczka: Wykres funkcji f(x)=− 23x przesunięto o wektor i otrzymano wykres funkcji g. Wyznacz wzór
tej funkcji, jeżeli punkt P jest srodkiem symetrii jej wykresu. Sprawdź, czy punkt
A(23;−4) należy do tego wykresu.
17 lut 21:57
Janek191::
Pisz ułamki korzystając z litery U , bo słabo widać
17 lut 21:59
nateczka: | | −2 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przesunięto o wektor i otrzymano wykres funkcji g. Wyznacz wzór |
| | 3x | |
tej funkcji, jeżeli punkt P jest srodkiem symetrii jej wykresu. Sprawdź, czy punkt
| | 2 | |
A( |
| ;−4) należy do tego wykresu. |
| | 3 | |
17 lut 22:01
Janek191::
Wydaje mi się, że nie jest to pełna treść zadania

P = ?
17 lut 22:28
nateczka: A tak... Przepraszam

P(0,−3)
17 lut 22:35
Janek191::
Jeżeli P =( 0; − 3) jest środkiem symetrii wykresu funkcji g, to znaczy, że
→
v = [ 0 ; − 3 ]
i jej wzór funkcji g jest postaci
================
| −2 | |
| − 3 = − 1 − 3 = − 4 |
| 3*23 | |
A − należy do wykresu funkcji g.
========================
17 lut 22:48
Mila:

Dołączę rysunek do obliczen
Janka.
17 lut 22:55
nateczka: Dziękuje
17 lut 23:02