KOMBINATORYKA
bart23: Z cyfr 0, 1, 2, 3, 4, 5 tworzymy różne liczby trzycyfrowe, w których cyfry nie powtarzają się.
Ile liczb parzystych otrzymamy? Odp. 52
(potrzebny sposób rozwiązania + wytłumaczenie)
17 lut 21:45
Janek191::
5*5*4 = 100 − tyle wszystkich liczb
nnp , pnp,npp, ppp
3*2*3 + 2*3*2 + 3*3*2 + 2*2*1 = 18 + 12 + 18 + 4 = 52
17 lut 21:51
Janek191::
0 nie może stać na I miejscu ( setki ) .
17 lut 21:52
Janek191::
n − cyfra nieparzysta
p − cyfra parzysta
17 lut 21:57
bart23: a nie można tego zrobić regułą mnożenia i rozpatrzenia tego na 1 przypadek?
17 lut 22:14
Janek191::
To jest reguła mnożenia

3*2*3, 2*3*2 , itd.
17 lut 22:32
Mila:
Może tak:
5*5*4=100 liczba wszystkich trzycyfrowych z cyfr {0,1,2,3,4,5,}
Liczba nieparzystych:
4*4*3=48
100−48=52 − liczba parzystych
17 lut 22:44
bart23: teraz dopiero zrozumiałem... dzięki
17 lut 23:01