oblicz pole
desperat: Na okręgu o promieniu długości 6−2 √5 opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej
długości 4 √5. Oblicz pole tego trójkąta.
17 lut 21:25
Eta:
| | a+b−c | |
r= |
| ⇒ a+b=2r+c ⇒ a+b=12 |
| | 2 | |
| | a+b−c | |
P=r*p , p= |
| =............. =6+2√5 |
| | 2 | |
P=(6−2
√5)(6+2
√5)=.........
17 lut 21:35
Janek191::

Mamy
( 6 − 2
√5 + a)
2 + ( 6 − 2
√5 + b)
2 = ( 4
√5)
2
a + b = 4
√5
−−−−−−−−−−
Oblicz a i b oraz pole Δ
17 lut 21:40
Eta:
W moim rozwiązaniu: a, b, −− długości przyprostokątnych, c −− długość przeciwprostokątnej
r −−− długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
Nie mylić .....z oznaczeniami,które wprowadził
Janek
17 lut 22:06
Janek191::
Oczywiście

Rozwiązanie Ety jest dużo lepsze
17 lut 22:09