proszę o pomoc
paulina: Mając dany ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym kąt płaski ściany bocznej przy
wierzchołku ostrosłupa jest przystający do kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do
płaszczyzny podstawy, wyznacz cosinus tego kąta oraz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy. Bardzo proszę o pomoc
17 lut 21:06
paulina: ponawiam prośbę...
18 lut 17:39
paulina: ma ktoś jakiś pomysł?
18 lut 19:13
prosta: wypadałoby ustalić ile jest równy stosunek a/k....stosunek krawędzi podstawy do krawędzi
bocznej
Zapisałam dwa związki: na cosα w trójkącie prostokątnym i z tw,. cosinusów dla kąta przy
wierzchołku ostrosłupa.
wstawiając cosα z 1 do 2 mam związek między a i k.
Można wyznaczyć iloraz a/k ( z powstałego równania kwadratowego)...tylko liczby brzydie, jakieś
18 lut 19:29
18 lut 19:32
prosta: | | a√2 | |
1. cosα= |
| 2. a2=k2+k2−2k2cosα |
| | 2k | |
a
2=2k
2−ak
√2 /:k
2
| | a | | √2−√2 | |
po obliczeniu: |
| = |
| |
| | k | | 2 | |
18 lut 19:39
Bogdan:
√2 − √2 = 0 ?
18 lut 19:55
18 lut 20:08
prosta:
| | √2 | | −√2+√10 | | −1+√5 | |
cosα= |
| |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz to ma sens
18 lut 20:12
Bogdan:
| | a√2 | | 2b2 − 4a2 | | a | |
cosα = |
| i cosα = |
| = 1 − 2( |
| )2 = 1 − cos2α |
| | b | | 2b2 | | b | |
| | π | |
cos2α + cosα − 1 = 0 cosα ∊ (0, |
| ) |
| | 2 | |
18 lut 20:24
prosta: jak można taki ładny szkic wyrysować?
18 lut 20:52
18 lut 20:56