wykaż, że
ania: Wykaż, że jeżeli współczynniki liczbowe równania kwadratowego ax2+bx+c=0 są liczbami
całkowitymi nieparzystymi, to równanie to nie ma pierwiastków wymiernych. Bardzo proszę o
pomoc
17 lut 21:01
no wiesz ?: ..., podszedłbym do tego tak : załóżmy, że to prawda
czyli istnieją liczby całk.. nieparzyste a= 2k+1 i b=2l+1 i c=2m+1 takie,
że Δ= b
2−4ac= (2n+1)
2 czyli, że
(2l+1)2+4(2k+1)(2m+1) = (2n+1)2
i teraz przekształcaj
tę równość tak, aby wykazać jej nieprawdziwość
(zaprzeczenie założenia, co zakończy dowód ...

nie wprost)
18 lut 12:27
det:
no wiesz? =
π
18 lut 13:35
Gray: Liczba 1/2 jest jaka: parzysta czy nieparzysta?
18 lut 13:49
Eta:
Mnie to pytasz?
18 lut 13:55
Eta:
Fakt, faktem

nie pomyślałam o ułamkach
Natomiast Twoje pytanie skierowane do mnie..........
18 lut 14:00
Eta:
Było...... i nie ma
18 lut 14:01
Gray: A moje ciągle jest i wskazuje jednoznacznie, że jestem idiotą...
18 lut 15:19
Gray: Szkoda, że to usunęłaś, bo można było niewielkim kosztem Twoje rozwiązanie uratować.
18 lut 15:22
Gray: Mamy równanie ax
2+bx+c=0.
| | licznik | |
Przypuśćmy, że ma ono rozwiązanie wymierne x= |
| , gdzie licznik i mianownik |
| | mianownik | |
to względnie pierwsze liczby całkowite.
Rozważmy trzy przypadki:
a) licznik = A jest liczbą nieparzystą; mianownik = B jest liczbą parzystą. Wówczas
a(A/B)
2+bA/B+c=0 ⇒ aA
2+bAB+cB
2=0 ⇒ aA
2=−(bAB+cB
2) ← sprzeczność: z lewej liczba
nieparzysta, z prawej parzysta.
b) licznik = A jest liczbą parzystą; mianownik = B jest liczbą nieparzystą. Wówczas
a(A/B)
2+bA/B+c=0 ⇒ aA
2+bAB+cB
2=0 ⇒ cB
2=−(aA
2+bAB) ← sprzeczność: z lewej liczba
nieparzysta, z prawej parzysta.
c) licznik = A jest liczbą nieparzystą; mianownik = B jest liczbą nieparzystą.
Identycznie jak poprzednio dochodzimy do sprzeczności.
Koniec.
18 lut 15:37