zdarzenia
różaa1996: ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie. oblicz ile zdarzeń elementarnych
sprzyja zdarzeniu A − suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.
a) losujemy ze zwracaniem
b) bez zwracania
17 lut 20:49
Janek191::
a) I Ω I = 52 = 25
A = { (1,3), (1,5),( 2,4),(3,1),( 5,1),( 4,2), (1,1),( 2,2),(3,3),(4,4),(5,5)}
17 lut 20:59
x: a) 13
b) 8
17 lut 21:00
Mimi: reguła mnożenia.
a)I losujemy najpierw 2 cyfrę (żeby była parzysta liczba to musi być 2 lub 4) więc mamy 2
możliwości.
II losujemy 1 cyfrę. mamy 5 możliwości
razem 2*5=10
b) I losujemy 2 cyfrę (2 lub 4) − 2 możliwości
II losujemy 1 cyfrę (zostało nam 4, bo 1 już wylosowaliśmy) − 4
2*4=8
myślę, że dobrze
17 lut 21:01
Janek191::
b) I Ω I = 5*4 = 20
Dokończ
17 lut 21:01
Janek191::
Do a) Zgubiłem jeszcze : ( 3,5),( 5,3)
I A I = 13
17 lut 21:03
Janek191::
Do a) Zgubiłem jeszcze : ( 3,5),( 5,3)
I A I = 13
17 lut 21:04
x: a) (2, 2) (4, 4) (2, 4) (4, 2) (1, 1) (1, 3) (1, 5) (3, 1) (3, 3) (3, 5) (5, 1) (5, 3) (5, 5)
2×2 + 3×3 = 13
b) (2, 4) (4, 2) (1, 3) (1, 5) (3, 1) (3, 5) (5, 1) (5, 3)
2×1 + 3×2 = 8
17 lut 21:06