Prawdopodobieństwo dla ambitnych.
KosmoGilek: Zadanie z prawdopodobieństwa dla ambitnych, niestety skromnie rzeknę, że nie należę do takich
jeśli chodzi o matmę!
Z pojemnika zawierającego 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych wylosowano ze zwracaniem dwie
kule. Następnie wykonano dwa rzuty kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
jednej kuli białej i jednej zielonej oraz sumy cyfr podzielnej przez 3?
Dziękuję z góry, pozdrówka, nara
PW: Najpierw uwaga teoretyczna. W losowaniu ze zwracaniem wynikiem doświadczenia jest uporządkowana
para. Nie można przyjąć, że wynikami są pary
(b,b), (c,c), (z,z), (b,c), (c,b), (b,z), (z,b), (c,z), (z,c),
choć nasz wzrok wyniki obserwuje. Jesteśmy przyzwyczajenie do sytuacji, gdy każde zdarzenie
elementarne jest jednakowo prawdopodobne(żeby zastosować twierdzenie zwane klasyczną definicją
prawdopodobieństwa). Jest oczywiste, że np. pary (b,b) oraz pary (z,z) nie pojawią się
jednakowo często (kul zielonych jest więcej). Dlatego numerujemy "w rozumie" poszczególne
kule:
b
1, b
2, b
3 − kule białe
c
1,c
2,c
3,c
4 − kule czarne
z
1, z
2, z
3, z
4, z
5 − kule zielone.
Wszystkich uporządkowanych par jest zatem 12·12 = 144 (pierwszą kulę można wyciągnąć na 12
sposobów, z każdym z nich drugą też na 12 sposobów, bo po pierwszym losowaniu kula wraca do
pojemnika).
Druga część doświadczenia polega na dwukrotnym rzucie kostką, tu zdarzeniami elementarnymi są
pary (a,b), w których a,b∊{1,2,3,4,5,6}. par takich jest 6·6 = 36.
Wynik doświadczenia łącznego to para kul i para liczb, takich czwórek jest 12·12·36.
|Ω| = 12·12·36
Zdarzenie A − wylosowano kulę białą i kulę zieloną oraz sumę cyfr podzielną przez 3" składa się
z czwórek postaci (k
1,k
2,n
1,n
2), w których k
1∊{b
1,b
2,b
3}, k
2∊{z
1,z
2,z
3,z
4,z
5}
lub odwrotnie oraz n
1+n
2 = 3 lub n
1+n
2 = 6 lub n
1 + n
2 = 9 lub n
1+n
2 = 12,
n
1,n
2∊{1,2,3,4,5,6}. Pożądane kule można wylosować na 3·5·2! = 30 sposobów, a wyniki rzutu
kostkami − na 2+6+4+1 = 12 sposobów, zatem |A| = 30·12.
| | |A| | | 30·12 | | 5 | | 5 | |
Odpowiedź: P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 12·12·36 | | 12·6 | | 72 | |
Zaraz koledzy skrytykują to rozwiązanie i pokażą łatwiejsze.