rozwiąż równanie, korzystając z definicji logarytmu
ania: bardzo proszę o pomoc, coś mi nie wychodzi
log4{log3[log2(2x−5)+6]+2}=1
17 lut 20:14
17 lut 20:47
Eve: lecisz po kolei:
41=log............ co zostało
potem następny
17 lut 20:49
Dziadek Mróz:
log
4(log
3(log
2(2x − 5) + 6) + 2) = 1
log
4(log
3(log
2(2x − 5) + 6) + 2) = log
4(4)
log
3(log
2(2x − 5) + 6) + 2 = 4
log
3(log
2(2x − 5) + 6) = 2
log
3(log
2(2x − 5) + 6) = log
3(9)
log
2(2x − 5) + 6 = 9
log
2(2x − 5) = 3
log
2(2x − 5) = log
2(8)
2x − 5 = 8
2x = 13
17 lut 21:10