Ekstremum funkcji jednej zmiennej
Hubert: Problem z zadaniem na znalezienie ekstremum funkcji jednej zmiennej.
Mam problem z tą funkcją √x/lnx. Wyznaczam dziedzinę (x>0, x należy do przedziału (0, +
∞) ).
Wyliczam pochodną, która u mnie wygląda tak po odpowiednim uporządkowaniu:
f'(x)=lnx−2/2√x(lnx)
2 . Dziedzina pozostaje taka sama. Potem przyrównuję pochodną do zera,
wynik wygląda tak: x=e
2 . I według teorii powinienem teraz zrobić pochodną większą lub
mniejszą od zera, wybieram większą i tu się gubię. Dochodzę do nierówności (lnx−2)(2√x(lnx)
2
> 0. Wiadomo z pierwszego wychodzi znowu x=e2 , ale z drugiego to już mam przed sobą ścianę

Chyba, że te nierówności są w ogóle niepotrzebne

Jakieś pomysły?
J:
Po pierwsze popraw dziedzinę : D = x ∊ (0,1) U (1,+∞)
| | √x | |
Twoja pochodna to: |
| (lnx −2) zeruje się dla x = e2
|
| | 2x | |
( x = 0 odpada, bo nie należy do dziedziny ) i w tym punkcie zmienia znak z ujemnego na
dodatni,a więc funkcja posiada tutaj minimum lokalne