Okrąg a prosta
Pokażmihontas: Witam, mam problem w zadaniu:
Oblicz najmniejszą odległość pomiędzy okręgiem o równaniu x
2−4x+4y+y
2+4=0 a prostą 2x+2−y=0.
Dziękuję z góry
17 lut 19:44
Bogdan:

Środek okręgu S = (2, −2), długość jego promienia r =
√4 + 4 − 4 = 2
Odległość od S do prostej: d = ..., najmniejsza odległość od tej prostej do okręgu
jest równa a = ... (i uruchamiamy myślenie)
17 lut 19:54
PW: Odległość między zbiorami to najmniejsza odległość między dowolnym punktem jednego ze
zbiorów a dowolnym punktem drugiego ze zbiorów (a jeśli nie istnieje najmniejsza, to kres
dolny).
Odległość między zbiorami jest więc liczbą. Nie ma czegoś takiego jak "najmniejsza odległość
między zbiorami". Pytanie jest bez sensu.
17 lut 19:56
Janek191::

( x − 2)
2 − 4 + ( y + 2)
2 − 4 + 4 = 0
( x − 2)
2 + ( y + 2)
2 = 2
2
S =( 2 ; − 2) r = 2
oraz y = 2 x + 2
2 x − y + 2 = 0
Obliczam odległość punktu S od danej prostej
| | I 2*2 + (−1)*(−2) + 2I | | 8 | |
d1 = |
| = |
| |
| | √22 + 1 | | √5 | |
zatem szukana odległość
===================
17 lut 20:00
Pokażmihontas: Dzięki Janek191 i Bogdan.
PW, myślisz, że powinnam tak napisać na sprawdzianie?
17 lut 20:02
PW: Tak, ja postawiłbym Ci szóstkę za dokładne rozumienie teorii

(a sam stuknął się w łeb, co
wypisuję w treści zadania).
17 lut 20:06