ciągi
Nick: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
W ciągu geometrycznym q=4 S5= 25. Oblicz S4
17 lut 18:42
Nick: pomoże ktoś ?
17 lut 18:46
Eve: | | a1(1−45) | |
S5= |
| oblicz a1 |
| | 1−4 | |
17 lut 18:48
Nick: A dlaczego tak ?
17 lut 18:56
Janek191::
q = 4
S
5 = 25
−−−−−−−−−−−−−
Oblicz S
4
| | 1 − q5 | | 1 − 45 | |
Mamy S5 = a1 * |
| = a1 * |
| |
| | 1 − q | | 1 − 4 | |
| | 1 − 1024 | |
a1* |
| = 25 / * 3 |
| | − 3 | |
a
1*1023 = 75
zatem
| | 1 − 44 | | 75 | | 1 − 256 | | 25* 255 | |
S4 = a1* |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | 1 − 4 | | 1023 | | −3 | | 1023 | |
17 lut 18:57
Nick: Super, dzięki za pomoc. Pozdrawiam
17 lut 18:59