logarytmy
x: Ile razy przed liczbą 2002 można postawić symbol log, aby otrzymany zapis miał sens liczbowy?
17 lut 18:21
PW: log(u) nie ma sensu, gdy u < 0.
u = log(x) < 0 ⇔ x < 1.
Patrzymy:
log2002 > log1000 = log103 = 3.
Jednocześnie
log2002 < log104 = 4, czyli
3 < log 2002 < 4
log3 < log(log2002) < log4
log1 < log(log2002) < log10
0 < log(log2002) < 1.
Tak więc
logx = log(log(log2002)))
ma sens, ale jest liczbą ujemną, postawienie następnego logarytmu z przodu nie jest
dopuszczalne.
17 lut 18:49
x: Serdecznie dziękuję!
17 lut 18:56