blad
.m.a.j.a: Zmierzono działkę w kształcie prostokąta, otrzymano wynik
x= 60 ± 0,10 [m]
y= 40 ± 0,15 [m]
Obliczyć pole tej działki. Podać błąd względny i bezwzględny tego obliczenia.
17 lut 18:05
.m.a.j.a:
17 lut 18:31
Qulka: 2400 ±13
17 lut 18:32
.m.a.j.a: dlaczego tak
17 lut 18:36
Qulka: 40*60 ± (40*0,1+60*0.15)
z pochodnych cząstkowych
17 lut 18:37
.m.a.j.a: możesz mi dokładnie napisać o co w tym chodzi ?
17 lut 18:42
.m.a.j.a: 
?
17 lut 19:12
Qulka: P=x*y
błąd =dP/dx *Δx +dP/dy*Δy
albo jak nie miałaś pochodnych
liczysz największe możliwe
P=60,10 * 40,15
liczysz najmniejsze możliwe
P=59,90 * 39,85
i o ile one się różnią od średniego czyli 60*40
17 lut 23:01