Nie wychodzi mi jaka przyczyna ?
Jakub: Dla jakich wartości parametru m dwa różne pierwiastki x1,x2 równania:
2x2+(2m−1)x+2m+1=0
spełniają warunek x12+x22≥1
a więc zacząłem od tego, że
Δ>0
Δ=4m2−20m−7
5m2−20m−7>0
Δ=400+112=512
ale to coś mi nie gra zrobiłem coś źle ?
17 lut 17:52
Qulka: −4*5*(−7)=140
17 lut 17:55
Jakub: skąd ten zapis ?
17 lut 17:58
Jakub: już mam
sorki
17 lut 17:59
Jakub: ale sorki bo delta powinna wyjść 4m2−20m−7>0
źle wcześniej przepisałem i co teraz ?
17 lut 17:59
Qulka: teraz m1 i m2

co ci sie w delcie nie podoba?
17 lut 18:12