(lnx)^2
Adiiii: Czy (lnx)
2 to to samo co 2lnx
17 lut 17:28
AS: A czy x2 to jest to samo co 2*x?
Podstaw za x wartość np 5 i sprawdź.
17 lut 17:34
Draghan: Nie, to dwie różne funkcje. Inną sprawą jest wartość funkcji do kwadratu, a inną − jej wartość
dla argumentu podniesionego do kwadratu.
f(x2) ≠ (f(x))2
Własność logarytmu, na którą się powołujesz, odnosi się do f(x2), nie do (f(x))2.
Weźmy prosty przykład: niech argumentem Twojej funkcji będzie stała e.
(ln e)2 = [na mocy własności loga(a) = 1 ] = (1)2
ln (e2) = [na mocy własności loga(xn) = n*loga(x) ] = 2 ln e = 2 * 1 = 2
17 lut 17:39