podaj wartośc parametru
ola : dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(X), jeśli:
a) W(x)=x4−2x3+ax2−3x+b
P(x)=x2−3x+3
17 lut 17:17
5-latek: x
2−3x+3 rozloz na postac iloczynowa
dalej juz wiadomo
17 lut 17:24
5-latek: A dobrze napisalas P(x)?
17 lut 17:26
ola : dobrze. delta ujemna więc raczej inaczej trzeba
17 lut 17:29
Janek191::
( x4 − 2 x3 + a x2 − 3 x + b ) : ( x2 − 3 x + 3) = x2 + x + a
− x4 +3 x3 − 3 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + a x2 − 3 x2 − 3x
− x3 + 3 x2 − 3 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a x2 − 6 x + b
− a x2 + 3 a x − 3 a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
3a = 6 i b = 3a
a = 2 i b = 6
=====================
18 lut 11:59
Janek191::
?
19 lut 00:18