Prośba o wyjasnienie
Ola: Proszę o wyjaśnienie dlaczego w poniższym zadaniu o treści:
Oblicz, ile liczb ośmiocyfrowych można OTRZYMAĆ przestawiając cyfry liczby 20152015. Zakoduj
cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
| | | | | | | | | | | |
wynik liczymy mnożąc nawiasy | | | zaczynając od | , a nie | . |
| | | | | | |
Ponad to dlaczego nie liczymy zadania tak jak ilość permutacji ze słowa M A T E M A T Y K A
czyli ze wzoru
Za pomoc dziękuję
17 lut 16:43
Mimi: na początku tej liczby nie może być 0, dlatego masz możliwość ustawienia na 1 miejscu tylko 7
cyfr.
17 lut 16:51
Ola: przepraszam? w przypadku występowania dwóch zer dlaczego nie powinno być6 cyfr
17 lut 17:08
PW: Po pierwsze: w wyrazie "MATEMATYKA" jest 10 liter, a więc wzór na liczbę permutacji z
powtórzeniami ma postać
Po drugie: zadanie z przestawianiem cyfr liczby ośmiocyfrowej jest modyfikacją poprzedniego
polegającą na odjęciu liczby tych permutacji, w których na pierwszym miejscu występuje zero.
Pomysł z "mnożeniem nawiasów" nie ma żadnego uzasadnienia − skąd się wziął?
17 lut 17:24
Ola: PW −patrz

forum 272738? w przypadku tego zadania mnozenie nawiasów zastosowano.Zadanie
nietypowe mimo wszystko nie rozumiem tego zadania.Prztoczony przeze mnie przykład z 8 !
dotyczył mojego zadania ,a nie wyrazu MATEMATYKA.Za pomoc dziękuję oczekuję dalszych
wyjasnień.
17 lut 19:46
PW: Dobrze rozumiesz. To są permutacje z powtórzeniami i podałaś dobry wzór na liczbę wszystkich
możliwych ustawień (jeżeli nie zwracać uwagi na to, ze na pierwszym miejscu nie może być
zero).
Ustawień z zerem na pierwszym miejscu jest
Odpowiedź:
| | 8! | | 7! | | 7! | | 8 | | 7! | |
|
| − |
| = |
| ( |
| − 1) = |
| ·3 = 1890. |
| | 2!·2!·2!·2! | | 2!·2!·2! | | 2!·2!·2! | | 2 | | 8 | |
Tamto rozwiązanie polega na innym rozumowaniu, ale
bez komentarza, którego tam nie ma,
jest mało warte, nie ucz się stamtąd.
17 lut 20:44
Ola: dzięki
18 lut 13:26