Oblicz w okręgu promień i współrzędne środka
RAfał: Dany jest okrąg x2 + (y+2)1 =1 Podaj współrzędne środka i promień .
Jak mam to obliczyć ?
17 lut 16:13
RAfał: w nawiasie powinno być do potęgi 2 a nie 1 .
17 lut 16:14
5-latek: Nic nie trzeba liczyc . Trzeba przyjrzec sie temu rownaniu i zobaczyc ze wspolrzedne srodka
okregu to S=(0,−2) i promien r=1
17 lut 16:17
RAfał: dzięki , ale możesz mnie trochę naprowadzić jak mam to w przyszłości liczyć .
17 lut 16:24
5-latek: Rownanie kanoniczne okregu jest takie
(x−a)2+(y−b)2=r 2
ai b sa to wspoolrzedne srodka okregu a r to promirn okregu (zauwaz ze promien jest w
kwadracie
Niech nasze rownanie okregu bedzie takie
(x+5)2+(y−8)2=25
To zobacz
(x−(−5))2+(y−(+8))2=25
czyli wspolrzedne srodka naszego okregu beda takie S=(−5,8) a promien r=5 bo 52=25
Ogolnie to mozna sobie zapamietac ze wspolrzedne srodka okregu bierzemy ze zmieninymi znakami
jakie sa w rownaniu
Zobacz tu mielismy (x+5)2 to wspolrzedna x=−5 a takze (y−8)2 to wspolrzedna y=8
Napisz teraz jakie beda wsporzedne srodka okregu i promien
(x+2)2+(y+3)2=10
17 lut 16:36
Mimi: równanie okręgu to (x−a)2 + (y−b)2 = r2, gdzie S=(a,b) (S−współrzędne środka okręgu)
wystarczy porównać to równanie, które Ty masz z tym ogólnym.
17 lut 16:37
5-latek: Zobacz tez na to
jak masz np takie rownanie x2+y2=5
Zobacz ze mozemy zapisac to tak (x−0)2+(y−0)2=5
To juz widzisz ze nasz okrag ma srodek o wspolrzednych S=(0,0)
17 lut 16:39