okrąg opisany na trójkącie równobocznym
sympi: W okrąg o środku S(6, 4) wpisano trójkąt równoboczny ABC, którego jednym z wierzchołków jest
punkt A(2, 6). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Obliczyłem tylko, że r=
√20=2
√5
A co dalej? Potrzebuję jakąś wskazówkę
17 lut 15:32
Tadeusz:
17 lut 16:12
sympi: Równanie tej przerywanej prostej to:
Jest to symetralna
Nadal nie wiem co dalej
17 lut 16:50
Tadeusz:
... trójkąt równoboczny więc symetralna, dwusieczna i wysokość w jednej osobie
A wysokość równobocznego to też znasz
17 lut 16:52
5-latek: Albo tak .
masz jeden punkt i z rownan na obrot wyliczysz nastepne wierzcholki (obrot o 120 stopni
17 lut 16:57
sympi: Można ją obliczyć ze wzoru
2h=6
√5
h=3
√5
17 lut 17:04