układ rownan z logarytmem
marcelby: xlog y ylog x =1
x2+y2−3xy=−1
Należy rozwiązać wyżej wskazany układ równań , w pierwszej linijcie , jest iloczyn (nie
wieidziałem jakiego znaku użyć jako znaku mnożenia na forum ) . Kompletnie nie mam pomysłu na
to rozwiązanie, tak więc byłbym wdzięczny gdyby prócz rozwiązania ktoś spróbował mi objaśnić
sposób działania .
17 lut 15:18
Frost: xlogy * ylogx=1
coś takiego po prostu?
17 lut 15:23
J:
zlogarytmuj obustronnie:
log(xa*yb) = log10 ⇔ alogx + blogy = 0 ⇔ logylogx + logxlogy = 0 ⇔ 2logxlogy = 0
17 lut 15:24
J:
log(xa*yb) = log1 oczywiście..
17 lut 15:26
marcelby: Tak Frost .
Dziekuje za mega sprawną pomoc , rozwiązanie jedynie mnie upewniło w tym ,że tego rozwiązania
bez waszej pomocy nie rozwiązałbym .

Jeszcze raz dziekuje !
17 lut 15:35