dodawanie/odejmowanie ułamków - liczniki
Phoebe Campbell: Mam proste zadanie i co gorsza zaciąłem się na zagadnieniu z podstawówki..
usuwam mianownik mnożąc *12 i teraz pytanie:
3y−15 − 8y+4
czy
3y−15 − (8y+4) = 3y−15 −8y−4
Będę wdzięczny za pomoc
17 lut 15:09
Ja: "−" przed kreską ułamkową to tak jak przed nawiasem To drugie ok
17 lut 15:10
Phoebe Campbell: Dzięki wielkie
17 lut 15:11
J:
−4(2y+1) = −8y − 4
17 lut 15:11
Frost: Nie możesz tak zapisać jeśli to nie jest równanie tylko przykład
| 3(y−5) | | 4(2y+1) | | 3y−15−8y−4 | | −5y−19 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
17 lut 15:12
Phoebe Campbell: Frost − to był kawałek jednej strony równania..
Nie chciałem przepisywać całości.
17 lut 15:15
Frost: Oki
17 lut 15:15