Zbiór wartości funkcji
Blur: Cześć, zastanawia mnie kiedy przy ustalaniu zbioru wartości funkcji nawias jest okrągły a kiedy
nie? Oraz czy przy dziedzinie zawsze zależy to tylko od kropek na wykresie, to znaczy kiedy
jest pusta w środku nawias jest zawsze okrągły?
17 lut 14:41
J:
nawias jest okrągły, gdy funkcja nie osiaga wartości w skraju nawiasiu , tylko sie do niej
zbliża
| | 1 | |
f(x) = |
| D = (−∞,0) U (0,+∞) , bo zero nie należy do D |
| | x | |
17 lut 14:47
Blur: Czyli jak rozumiem jeśli wykres pokazuje mi, że funkcja będzie nadal ciągnąć się dalej (tylko
po prostu nie jest tu narysowana), to mimo to oznaczam zbiór wartości w nawiasach okrągłych?
17 lut 14:52
J:

rózowa: Z
w = (−∞,2)
zielona: Z
w = (−∞,2]
17 lut 14:56
Frost: Wyrzucasz tylko te liczby które nie należą do dziedziny
skrajnych przedziałów nie możesz zamknąć np <−∞,+∞>
ponieważ nie znamy ostatniej najmniejszej i największej liczby
17 lut 14:58
Blur: W porządku, wszystko jasne, dziękuję wam bardzo!
17 lut 15:01